Middag hos Susanne och Therese i Maj

     

   




Förrätt:

Fetaostrulle med soltorkade tomater


8-14 pers.

2 dl Creme fraiche
500 g Grekisk fetaost
1 pkt Lufttorkad skinka (t ex Serano)
6 skivor Soltorkad tomat i olja (gärna några fler om man gillar tomat)
1 näve Valnötter
Salladskrydda efter smak o tycke
1 pkt Rucolasallad
Vit formfranska (ca 1 skiva per person)
3 dl Olivolja (kan uteslutas om man istället väljer att rosta brödet)
Flytande honung ev blandat med Balsamvinäger
Körsbärstomater eller physalis till dekoration

Smula sönder fetaosten, hacka valnötter och skär soltorkad tomat i fina bitar. Blanda dessa ingredienser med fetaosten. Krydda med salladskrydda. Rör försiktigt ner cremefraichen. Låt stå över natten. Tag en bit gladpack och lägg på en plan yta. Lägg skivorna av den lufttorkade skinkan med lite överlapp på gladpacken. Lägg ut en sträng av röran längs kanten på skinkan, rulla ihop den och skär 1-2 cm tjocka skivor. Lägg ut en bädd av rucolasallad. Rosta halva formbröd i stekpannan med olivolja tills de blivit gyllenbruna. Lägg ut 2-3 skivor av "skinkrullen" på bädden tillsammans med brödet och ringla honung över. Garnera med körsbärstomater eller physalis. Serveras med vitt eller rött vin alt. öl.



Huvudrätt:

Limekyckling

4 port

4 kycklingfiléer
Smör eller olja att steka
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ lime
1 dl vatten
2 dl creme fraiche alt. mjölkfri grädde e dyl.
½ hönsbuljongtärning
1 tsk  soja
1-2 msk honung
100 g creme bonjour vitlöksost (finns i mjölkfri variant)

Strimla kycklingen o stek med salt o peppar. Tvätta limen noga i ljummet vatten. Skala den med en potatisskalare utan att få med det vita. Skär skalen i tunna strimlor. Dela limen o pressa ur saften. Häll skalen över kycklingen o rör om. Blanda vatten, creme fraiche, smulad buljongtärning, soja o honung. Lägg i kycklingen o låt koka ihop. Rör net vitlöksosten. Koka ihop. Servera med ris eller färsk pasta, sallad, bröd o ett gott vin.

RSS 2.0